Bestuursorgaan benoemt de 10e voorzitter van Kon. Soleo!

Sinds het ontstaan van Soleo in 1938, nu 83 jaar geleden, stonden er slechts 9 voorzitters aan het roer van onze vereniging. Een sterk staaltje van stabiliteit, en vooral doorzettingsvermogen. Recordhouder blijft met stip op 1 onze erevoorzitter Walter Van Peborgh. 29 jaar lang stond hij aan het roer. In een meer recenter verleden, meerbepaald in 2017 gaf Marc Leysen de voorzittershamer na 12 jaar dienst door aan Jordy Van Reeth. Het bestuur onderging in dat jaar een kleine metamorfose, want ook de penningmeester gaf de boeken door na 22 jaar (!!) dienst. Wat verjonging en nieuw bloed om de toekomst van onze schitterende Soleo verder uit te tekenen.

In mei kondigde Jordy omwille van familiale en professionele redenen zijn afscheid aan als voorzitter. Een beslissing die we uiteraard betreuren, maar ten volle kunnen begrijpen. Het bestuur van Kon. Soleo ging niet over één nacht ijs om de tiende voorzitter van Soleo aan te duiden. Met de ambitie om het prachtige verleden ook in de toekomst verder te zetten wees het bestuursorgaan van Soleo Jakub Stefanski aan als de 10e voorzitter uit onze geschiedenis.  

Jakub begon op 15 jarige leeftijd aan zijn arbitrage carrière. Hij bleef de eerste jaren het fluiten nog met het voetbal combineren. Voetballen deed Jakub bij Tubantia en Germinal Beerschot. “Vooral dat laatste jaar als voetballer blijft me bij”, blikt Jakub nostalgisch terug. “Met de provinciale scholieren zijn we kampioen gespeeld, de provinciale eindronde en zelfs de nationale eindronde hebben we toen gewonnen. Als ik terugdenk aan die periode, is het eigenlijk best leuk vast te stellen dat nog heel wat scheidsrechters van toen nu nog ergens rondlopen. Onze huidige verantwoordelijke opleider Raymond, zag ik geregeld passeren op GBA toen ik preminiem was. Het is leuk elkaar zoveel jaar later en elks in een andere hoedanigheid terug te zien.”

“Ik was eigenlijk een harde maar faire speler, het waren mijn ploegmaats die me voor de grap hadden ingeschreven voor een scheidsrechterscursus. Nadat ik geslaagd was floot ik ook regelmatig zelf als er geen scheidsrechter kwam opdagen. Al snel zette ik mijn zinnen volledig op de arbitrage.”

Als jonge scheidsrechter was het meteen duidelijk dat hij heel wat in zijn mars had. “Ik werd bijzonder goed begeleid door toenmalig commissielid Paul Vekemans. Als C1 kreeg je 2 opleiders, eentje ervan was onze Frans Nieuwejaers. Ook Marcel Verhaert kwam regelmatig langs in de namiddag. Drie iconen waar ik bijzonder veel van heb opgestoken en niet toevallig allen met een groot hart voor Soleo. Momenteel ben ik actief in tweede provinciale. ” Met 14 jaar arbitrage op de teller, Jakub is nu 29, heeft hij ook binnen het verenigingsleven al heel wat ervaring opgedaan. De eerste jaren nog bij onze Antwerpse collega’s, maar intussen al vele jaren een trouw gezicht achter de schermen en absolute voortrekker in de digitale evolutie die onze kring de laatste jaren doormaakte. Onze geliefde SMS dienst, waar velen jaloers op zijn, is een absoluut pronkstuk maar hij zette ook zijn schouders onder het voetbalgebeuren en de Max Scheffer binnen onze kring. De trofee die hij een aantal jaren geleden zelf nog mocht ontvangen.

Ook binnen Refex, waar hij al vele jaren deel uitmaakt van de Belgische delegatie op buitenlandse tornooien, heeft hij intussen een functie opgenomen in de staff. “Binnen Refex zijn echt al fantastische vriendschappen voortgekomen. Met Frits bijvoorbeeld. Het is echt een aanrader voor iedereen die ook eens Internationaal actief wil zijn.” 

Het bestuur kwam op zondag 20 juni 2021, na maandenlange digitale vergaderingen, nog eens echt fysiek bij elkaar. Als belangrijkste agendapunt; de functieverdeling binnen het bestuur. Met volle steun van de ganse bestuursploeg werd Jakub Stefanski aangesteld als nieuwe voorzitter. Maarten Geeraert zal Frits Steegmans vervangen als secretaris van de VZW. Hij zal samen met Steven Bologne, die GC blijft, het secretariaat van onze vriendenkring vorm geven. Jérémy Schlenker blijft onze penningmeester en krijgt daar de hulp bij van ons nieuw bestuurslid Jari Van Vliet. Onze gadgets blijven in de koffer van Frits Steegmans steken, hij blijft ons vertrouwd gezicht voor groot en klein materiaal.

Het feestbestuur onder leiding van ons Rita Bresseleers, krijgt ook daar dit jaar de hulp bij van Franky Omloop. Onze andere nieuwkomer Cedric Gunsing zal zich samen met Jari focussen op onze jonge scheidsrechters om hen in de eerste plaats te steunen en de weg naar de vriendenkring wagenwijd open te leggen.   

Onder leiding van onze vorige voorzitters en hun bestuursploegen zette Soleo zich echt op de arbitragekaart, niet alleen binnen onze provincie. Onze fantastische werking van de laatste jaren gaat onverminderd voort. Wij bedanken alvast al onze trouwe leden voor hun engagement en trouw aan onze Soleo en rekenen ook in de toekomst op jullie steun. Allemaal samen, met veel liefde voor onze geliefkoosde hobby want … ARBITRAGE IS ONZE PASSIE. 

Historiek voorzitterschap Kon. Soleo

2021 – heden Jakub STEFANSKI
2017 – 2021 (4j)  Jordy VAN REETH
2005 – 2017 (12j) : Marc LEYSEN (Erevoorzitter)
1995 – 2005 (10j) : Jan PEETERS
1966 – 1995 (29j) : Walter VAN PEBORGH (Erevoorzitter)
1962 – 1966 (4j) : Raymond DOMBRECHT
1959 – 1962 (3j) : Jules CEUSTERS
1956-1959 (3j) : Louis QUAEYGHAEGENS 
1941 – 1956 (15j) : Vital DARQUENNES
1938 – 1941 (3j) : Fernand HENZEN