Rekrutering

Praktische informatie bij de opleiding tot scheidsrechter

Proficiat!

Misschien heb je de beslissing nog niet helemaal genomen, maar je denkt er ernstig over na om toe te treden tot het scheidsrechterskorps van Voetbal Vlaanderen (VV). Heb je ambitie om de volgende Frank De Bleeckere te worden of wil je jongeren plezier doen beleven aan hun voetbalhobby? Beide kunnen! Ben je bovendien minstens 15 jaar en ben je aangesloten bij een club van de KBVB? Dan kan je zo deelnemen aan de cursus. In dit document vind je de nodige informatie in verband met de cursus zelf. 

Waar en wanneer?

Er worden verschillende opleidingstrajecten per seizoen georganiseerd. Informeer via onderstaand formulier naar de eerstvolgende mogelijkheden. Er zijn zowel fysieke als digitale opleidingsmogelijkheden.

Programma bij de traditionele fysieke cursus:

Je wordt klaargestoomd door de instructors die je de geheimen van de reglementen van het voetbalspel uitleggen. Bovendien komt er op één van deze dagen vaak een scheidsrechter uit de hoogste reeksen van ons land langs om een woordje uitleg te geven over zijn carrière. De cursus wordt afgesloten met een examen en een praktische cursus op het terrein, zodat je vanaf het begin leert waar je het beste zicht op de fases hebt!

Formaliteiten

Vooraleer je effectief aan je wedstrijden kan beginnen, dien je een aantal zaken administratief in orde te brengen. Wat houdt dit nu precies in?

 • Je moet aangesloten zijn bij een club van de KBVB. Dit breng je best in orde vóór je aan de opleiding begint
 • Eens je het geslaagd bent voor je examen, krijg je een scheidsrechterskaart. Met deze scheidsrechterskaart kan je, overal in België, gratis wedstrijden gaan kijken! Uiteraard is deze scheidsrechterskaart persoonlijk en daarom dien je ook een pasfoto af te leveren. Voetbal Vlaanderen zorgt dan voor jouw persoonlijke scheidsrechterskaart.
 • Je moet een uittreksel uit het strafregister model 2 (vroeger noemde dit bewijs van goed gedrag en zeden van het type model 2) afleveren. Dit is niet verplicht als je nog geen 18 jaar bent. Afhankelijk van de gemeente waar je woont kan de aflevering van dit document enige tijd in beslag nemen. Wacht dus niet en vraag dit bewijs zo snel als mogelijk aan. Let op: het uittreksel moet van het type model 2 zijn!

Heb je al eens een wedstrijd gefloten?

Ervaring is alles. We bevelen je zeker aan om al eens één of meerdere wedstrijdjes te fluiten. Hiervoor kan je best contact opnemen met de club waar je aangesloten bent. Je kan hen vragen om al eens een wedstrijd van de U11 of zelfs de U13 te fluiten. Lukt het niet om dit bij je eigen club te organiseren? Neem contact op met een vriendenkring (contactgegevens zie hieronder). Zij kunnen vast wel een club vinden die je hierbij kan helpen.

Wat na het examen?

Nadat je het examen succesvol afgerond hebt, begint het pas écht. Je eerste officiële wedstrijd, de eerste officiële toss, de eerste strafschop en misschien al wel de eerste gele kaart … Uiteraard heb je nog wat begeleiding nodig tijdens de eerste weken. Daarom hebben we voor jou een heus traject uitgedokterd!

In een eerste fase zal je in een groepje van 3 nieuwe scheidsrechters ondergebracht worden. De eerste drie weken gaan jullie samen op pad. Je zal zelf één wedstrijd leiden en twee andere wedstrijden observeren. Lukt alles nog niet volledig goed? Geen probleem: gedurende deze drie wedstrijden zal je begeleid worden door een instructor die je ook in de praktijk wegwijs maakt.

Na deze drie weken krijg je een peter toegekend. Dit is een ervaren scheidsrechter, of assistent-scheidsrechter, die je de volgende drie wedstrijden opnieuw zal begeleiden tijdens jouw wedstrijd.

Hierna word je zo snel als mogelijk begeleid, ditmaal opnieuw door een instructor, en zal er gekeken worden of je het één en ander al opgepikt hebt. Heb je talent? Dan kan je ingezet worden voor wedstrijden van een hogere categorie. Heb je meer tijd nodig? Geen nood: iedereen volgt zijn eigen tempo.

Meld je zeker aan voor de opleiding, zodat we op voorhand je plaatsje reserveren. Neem met ons contact op door onderstaand formulier in te vullen. 

Wil je meer informatie?

of wil je je inschrijven?

vul onderstaand formulier in

  Uw naam*:

  Uw e-mail*:

  Geboortedatum*:

  Wenst u zich in te schrijven voor de volgende cursus?

  Vragen of opmerkingen? Stel ze hier: