Staande ovaties en veel sfeer op ons jaarlijks banket!

Het moet iets na 3 uur zijn geweest toen de laatste gasten de deur achter zich dicht trokken in Nijlen. Zo’n 9 uur eerder, om 18u00, kwamen de eersten reeds toe in Feestzaal Familia, waar onder het genot van een heerlijk zonnetje kon geaperitieft worden in de tuin en waarna ook de eerste smakelijke hapjes doorkwamen. Cava, fruitsap of de cocktail maison op basis van limoncello, het ging allemaal vlotjes naar binnen.

Met 76 ingeschreven personen kon het bestuur van Kon. Soleo tevreden toekijken hoe iets voor 20u00 de gasten naar binnen werden begeleid naar hun tafel. Met voorzitter Jan Govaerts van het Bureau Arbitrage Antwerpen en Marc Van Craen lid van het Uitvoerend Comité, werd onze voorzitter en ondervoorzitter aan de eretafel goed omringd. Maar er waren ook andere speciale gasten; onze erevoorzitter Marc Leysen, Mevrouw Scheffer en niet te vergeten ook een delegatie van onze vrienden van Herentals.

Klokslag 20u00 gaf onze ceremoniemeester Guy het woord aan de eerste spreker van de avond. Voorzitter Jordy Van Reeth gaf een korte maar krachtige speech. Zowel het sportieve als het extrasportieve kwamen aan bod. Onze leden die actief zijn op het hoogste niveau kregen een gepaste vermelding, ook de promotie naar Brussel van Marc Van Craen mocht uiteraard niet vergeten worden. Dat Soleo dit jaar een VZW werd uiteraard ook niet.

“Kon. Soleo moet vanavond nog een heleboel mensen vieren en ik wil u dan ook niet langer ophouden. Nogmaals het bewijs dat Kon. Soleo voor velen een belangrijk deel blijft uitmaken van zijn of haar sociaal leven”, besloot Jordy. Inderdaad, met 2 bekeruitreikingen en 8 huldigingen voor verdiensten binnen Soleo stonden er heel wat cadeautjes klaar in de coulissen. Twee huldigingen betroffen zelfs een geschenk voor 45 jaar lidmaatschap binnen de kring. Ontzettend knap. De huldigingen geven we graag in een apart nieuwsbericht weer.

Aan tafel was het tijd voor de soep; een waterkersroomsoepje met zonnegedroogde tomaatjes. Hierna was het opnieuw tijd voor enkele sprekers, respectievelijk Jan Govaerts en Marc Van Craen namen het woord.

“Geachte genodigden, beste leden en last but not least beste echtgenotes en vriendinnen. Want  dankzij jullie kunnen wij onze prachtige hobby blijven uitoefenen”, opende Jan Govaerts zijn speech. Het viel hem op heel wat (oude) bekenden te zijn tegengekomen deze avond maar het stemde hem ook tevreden dat heel wat scheidsrechters en assistenten uit het Nationale voetbal vertegenwoordigd waren. “Knap dat jullie de weg blijven vinden naar de vriendenkring, jullie zijn het uithangbord, een voorbeeld voor de leden en de jongeren in het bijzonder.” Dat de spoeling in het arbitragekorps dun aan het worden is, dat kon eenieder al vaststellen en Jan bedankte ook de anciens om regelmatig in te springen in 4e provinciale. Vorig seizoen was het tijdens de piekperiodes en dus occasioneel, nu is het zelfs structureel geworden.

Er viel ook een toename van de agressie, niet alleen op maar ook naast het terrein waar te nemen, en ook meer en meer bij jeugdwedstrijden. “Vind u het normaal dat als je uw zin niet krijgt je iemand in het gezicht spuwt? Je iemand een vuistslag geeft? Doet men dit thuis ook als ze hun lievelingseten niet krijgen?”. De voorzitter van het BAA hoopt dat niet alleen het PC maar ook de clubs hier streng tegen optreden, anders zal het nog moeilijker worden om te rekruteren en te behouden. Iedereen is gebaat bij een neutraal aanwezige scheidsrechter. Ook een systeem dat momenteel proefdraait in Oost-Vlaanderen kan in de toekomst een handig hulpmiddel zijn. Op vrijdag zou er voor de openstaande voormiddagwedstrijden een platform openen waar scheidsrechters eventueel een extra aanduiding kunnen selecteren. Mogelijk rolt dit volgend seizoen open naar de rest van Vlaanderen.

Eindigden deed Jan Govaerts met onze Frans Nieuwejaers in te schijnwerpers te zetten. “Na een lange carrière als scheidsrechter, later als opleider, verantwoordelijke opleider en voortrekker in het SVPA gebeuren dienen we helaas aan het einde van dit seizoen afscheid te nemen van jullie opleider. Volgens het bondsreglement dient Frans afscheid te nemen als opleider omwille van het bereiken van de leeftijdsgrens. Enkel in het andere taalgedeelte van ons land is er een uitzondering op de regel, jammer genoeg telt dit niet hier.” Waarna een staande ovatie volgde met een oorverdovend en heel lang applaus. Een pakkend moment voor onze Frans.

Onze volgende spreker ging meteen voort op het elan van zijn voorganger. Marc Van Craen opende met het feit dat ook hij stillaan ouder aan het worden is. Hij herinnerde zich nog goed de eerste begeleiding als scheidsrechter in 1993 op de wedstrijd Nijlen – Boechout waar Frans aanwezig was. “Toen zal Frans niet gedacht hebben dat ik zovele jaren later hier aan de micro ging staan”. Vervolgens gaf Marc een uiteenzetting van zijn bevoegdheden nu hij in het Uitvoerend Comité is terecht gekomen. Daarnaast vervult hij ook de taak van lid van de Raad van Bestuur van Voetbal Vlaanderen. Een functie die hij nog belangrijker vind nu de bevoegdheden groot zijn van Voetbal Vlaanderen. De Voetbalbond zal hervormen en een nieuwe structuur aannemen, een interessante uiteenzetting was het gevolg zodat de aanwezigen toch iets wijzer konden worden met de hele structuur van de KBVB.

Verder kwam Marc ook terug op de geruchten omtrent het al dan niet te koop staan van het Brieleke. Die geruchten kloppen weldegelijk. Zowel het bondsgebouw in Antwerpen als Limburg staan te koop. De cluster Antwerpen-Limburg zoeken een nieuw gezamenlijk administratief onderkomen, pistes in Tongerlo en Herentals draaiden op niets uit. Afsluiten deed Marc met een niet onbelangrijk item, maar daarvoor had u gewoon aanwezig moeten zijn natuurlijk.

Het hoofdgerechtenbuffet was heerlijk. Ieder kon zijn ding vinden in de talrijke opties. De huldigingen die volgden, daar komen we zoals eerder aangehaald in een apart bericht op terug. Zodat niet veel later ook het desserten buffet kon worden geopend.

De dansvloer bleef niet lang leeg en al snel waren het de jongeren die de sfeer er helemaal inbrachten. Met heel wat populaire songs kan u het ongetwijfeld al levendig voorstellen dat de danspasjes afgewisseld werden met heel wat polonaises en andere toestanden. Ver na middernacht, rond de klok van 3u verlieten de laatste gasten Familia.

Het bestuur wenst iedereen te bedanken voor hun komst, het was wederom weer een zeer geslaagde editie. We maken u nu al graag warm voor volgend jaar, dan gaan we overigens nog iemand huldigen waar nog lang over nagepraat zal worden.

Een uitgebreide fotoreportage volgt nog, evenals een uitgebreide terugblik op onze gehuldigden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op onze website en krijg een melding als er een nieuw bericht is geplaatst. Schrijf u in voor deze nieuwsmeldingen door volgend formulier in te vullen: