Gevierden van ons banket op een rijtje

Op 20 april 2018 zwaaide Soleo de deuren van Feestzaal Familia in Nijlen open voor het jaarlijks banket. Voor het eerst op een andere locatie dan voordien. Ruim acht maanden eerder, op de ledenvergadering van augustus, gaf onze voorzitter het menu prijs. Nog nooit lagen alle details zo vroeg op het seizoen vast, bovendien stond dit alles ook in het teken van 80 jaar Soleo, en dat zette heel wat leden en niet-leden aan om er zeker bij te zijn.  Met 103 deelnemers, onder wie voorzitter Jan Govaerts van het Bureau Arbitrage Antwerpen, Marc Van Craen voorzitter van het Provinciaal Comité en Erevoorzitter Francois De Keersmaecker van de KBVB bereikte Soleo een aantal waarvan we vooraf enkel konden dromen.  

Soleo maakt er een traditie van om eventuele gevierden op het banket te huldigen voor hun verdiensten. Dat waren er deze editie heel wat en die zetten we nog eens graag op een rijtje.

De winnaars van de Trofee Max Scheffer en de Beker der Beloften kreeg u van ons eerder al mee. We maken in dit bericht de rest van de cirkel rond.

15 jaar lid: Patrick Van Camp
Hij werd door onze voorzitter omschreven als dé sportman van Kon. Soleo. Hierbij werd verwezen naar ondermeer het rijden van de Ronde Van Vlaanderen, scheidsrechter zijn en daarnaast ook nog eens tijd vrij maken om zomaar even de marathon te lopen. Vrijdagavond nog op ons banket en zondagmorgend aan de start van de Antwerp Ten Miles Marathon die hij weeral vlekkenloos uitliep. Fantastische prestatie! Daarnaast was hij gedurende enkele jaren secretaris van onze kring, tornooiverantwoordelijk en steekt hij jaarlijks nog een fantastische quiz in elkaar voor onze vereniging ook. Met 15 jaar lidmaatschap werd Patrick Van Camp en zijn echtgenote Ilse naar voren geroepen voor een passend geschenk.


35 jaar lid: Johan Van Noten
Een assistent zoals er weinigen rondlopen in eerste provinciale. Sinds het seizoen 2003-2004 een gevestigde waarde in zijn categorie. Regen of wind, wekelijks traint hij nog meerdere malen om top fit op de lijn te staan, een voorbeeld voor velen. Geboren in Lier, met de jaren toch een beetje uitgeweken, maar zijn Lierse roots hebben ervoor gezorgd dat hij toch trouw is gebleven aan Kon. Soleo. Al is het niet altijd vanzelfsprekend, hij tracht toch zoveel als mogelijk de activiteiten van onze vereniging bij te wonen. Soleo was dan ook verheugd om Johan Van Noten te kunnen vieren voor 35 jaar lidmaatschap.

35 jaar lid: Jan Peeters
En er was nog een lid dat voor hetzelfde aantal gevierd mocht worden. Aan de scheidsrechtersopleiding begonnen in 1980 bij wijlen Max Scheffer in de bovenzaal van het café Casino in Lier. Samen met o.a. Alain Van den Heuvel (vader van Tom), Fons Van Keilegom en onze eigenste Guy Van Looy benoemd tot stagedoend scheidsrechter op 27 oktober 1980. Hij was van in het prille begin meteen een man van Soleo.

Niet alleen een rijke carrière als scheidsrechter in de provincie Antwerpen, ook binnen Kon. Soleo had hij een fantastische tijd. Zo waren de uitstapjes naar de SOVA-quizzen – met een volle bus destijds – legendarisch, net als de Nacht van de Referee en sommige voetbaluitstapjes uit die tijd. Daarnaast is hij ook 10 jaar voorzitter geweest van onze vereniging. We mogen hem ondanks zijn beëindigde carrière gelukkig nog regelmatig verwelkomen op onze activiteiten. We hebben het over Jan Peeters die samen met zijn echtgenote Lutgart een passend geschenk mocht ontvangen voor 35 jaar lidmaatschap.


Een fantastische vrouw: Rita Bresseleers 
De volgende in het rijtje was een specialleke. In het seizoen 1999-2000 kwam ze voor de eerste keer bij onze vereniging piepen. Haar zoon en dochter volgden de beginnelingencursus en werden scheidsrechter, na een tijdje stopten zij er om uiteenlopende redenen mee, maar zij bleef plakken. Sindsdien is ze een vertrouwd gezicht op om het even welke Soleo-activiteit, ze is er bijna nooit als gast maar altijd klaar om de handen uit de mouwen te steken.

Haar hulp tijdens de toernooien, haar gezelschap op de banketten en tijdens de gastronomische weekends, haar aanwezigheid en toewijding voor Soleo in het algemeen worden enorm gewaardeerd. Ze geeft ook een extra betekenis aan het woord vriendenkring. Ook buiten Soleo is ze echt iemand met het hart op de juiste plaats … . Hoe vaak ze sommige van onze leden naar de luchthaven heeft gevoerd, of gebabysit op een van de jonge telgen zijn al lang niet meer op één hand te tellen. Het bestuur achtte de tijd gekomen om haar hiervoor passend te huldigen en in de bloemetjes te zetten. Een origineel geschenk met een van haar favoriete voetballers mocht ze eveneens mee naar huis nemen. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Rita Bresseleers

De twee volgende huldigingen kaderden in het vertrek uit onze bestuursploeg van Soleo begin dit seizoen.

Bedanking bestuurslid: Koen Geeraert
Hij was midden de 30 als hij het idee kreeg om scheidsrechter te worden. Meteen werd hij ook lid van Kon. Soleo én een vier tot vijf jaar later trad hij toe tot het bestuur. Ookal rijdt hij graag met zijn caravan rond, hij was met zijn vrouw Nicole altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken op de activiteiten van onze verenging. Toen onze toenmalige voorzitter tijdens het galabanket 75-jaar bestaan van Kon. Soleo ziek was, nam hij als eerste ondervoorzitter zijn taak prima over. Hij blijft er samen met zijn vrouw altijd heel bescheiden onder, maar hij had met zijn kennis van zaken en ervaring een grote meerwaarde binnen ons bestuur. Hij was de laatste jaren ook de stem achter de presentatie van onze Quiz. We hebben het natuurlijk over Koen Geeraert. We zijn blij dat we Koen en Nicole op praktisch al onze activiteiten nog terug zien. En dat doet ons oprecht bijzonder veel plezier! Koen en Nicole werden vervolgens in de bloemetjes gezet.

Bedanking bestuurslid: Marc Leysen
Een drijvende kracht achter de successen van Kon. Soleo de voorbije jaren was ongetwijfeld de laatste gehuldigde van de avond. Hij stond samen met zijn echtgenote Emmy altijd klaar voor Kon. Soleo. Eerst als bestuurslid, later als voorzitter van de vereniging. Naar de bakker gaan om pistolets te halen, naar de Makro gaan om met Kevin inkopen te doen, broodjes smeren, prijzen zoeken voor op onze quiz, jeugdtornooien in goede banen leiden: hij was echt van alle markten thuis. Hier en daar durfde hij al eens scherp uit de hoek komen, soms terecht, soms iets minder terecht. Het was zijn stijl. Maar toch altijd met de bedoeling om ‘zijn’ kring vooruit te helpen. Begin dit seizoen zwaaide hij af als voorzitter en bestuurslid van de kring, Marc Leysen en Emmy werden met een daverend applaus naar voor geroepen voor een geschenk.


Maar er was nog meer ….

Sinds het seizoen 1995-1996 was hij lid van de bestuursploeg van Kon. Soleo. 21 jaar lang bestuurslid waarvan 12 jaar voorzitter van Kon. Soleo. Het kan maar over één man gaan natuurlijk: opnieuw Marc Leysen. In die 12 jaar dat hij voorzitter van onze vereniging is geweest, heeft hij alles gedaan om van Kon. Soleo een bruisende vereniging te maken. Veel moest wijken voor Soleo, want alles moest altijd piekfijn in orde zijn.

Niet alleen binnen de provincie was en is Soleo een voorbeeld voor vele andere kringen, ook over de provincie- en zelfs landsgrenzen heen heeft onze vriendenkring een bijzonder goede naam.

Erevoorzitter Kon. Soleo: Marc Leysen
Het bestuur van Kon. Soleo achtte het de ideale gelegenheid om hem te onderscheiden met de titel van Erevoorzitter van onze Kon. Soleo. Vanaf heden zal zijn naam voor altijd verbonden zijn met onze Kon. Soleo en in de geschiedenisboeken terug te vinden zijn. Met een daverend applaus werd een zichtbaar geëmotioneerde Marc opnieuw naar voor geroepen.

Na Vital Darquennes(†), Max Scheffer(†) en Walter Van Peborgh is Marc de vierde die deze titel in ontvangst mocht nemen.