Indrukwekkende Wesley Alen brengt geslaagd gastoptreden

Het was al even geleden dat we nog eens een gastspreker over de vloer hebben gekregen, Soleo wist voor de ledenvergadering van april niemand minder dan Wesley Alen te strikken. Geboren in Lommel en nu met zijn 27 jaar de jongste scheidsrechter in de Jupiler Pro League. Hoewel zijn Limburgse tongval anders doet vermoeden, zette Wesley zijn eerste stappen in de arbitrage in onze provincie Antwerpen.

In maart 2006 startte zijn scheidsrechterscarrière, die hij lange tijd combineerde met zelf nog te voetballen. Een combinatie die hij toen hij de top van de provincie bereikte niet langer kon blijven volhouden en daardoor resoluut zijn pijlen op de arbitrage richtte.

In zes seizoenen(2006-2012) raasde Wesley door de hele provincie. Na twee seizoenen werd hij opgenomen in de coachingsgroep en daarin zit hij nog steeds. Tot op de dag van vandaag. Van de Antwerpse coachingsgroep ging hij naar de Development Group in Nationale en later naar de High Potential Group. Vanaf juli 2018 zal hij deel uitmaken van een tien-koppige selectie die Semi-Professioneel aan de slag gaan bij de KBVB. Onlangs werd hij ook zelfstandige zodat hij zijn uren beter kan afstemmen op de arbitrage.

Schoot hij pijlsnel door de Antwerpse provinciale reeksen, ging het in Nationale zo mogelijk nog harder. In 2012 in bevordering, vijf jaar later bereikte Wesley de top van ons Belgische voetbal met een debuut op het hoogste niveau in 2017.

Vele aanwezigen hebben nog samengewerkt in de provincie met Wesley, het was dus een blij weerzien in De Komeet met vele van hen. Onlangs mocht Wesley samen met Mathias Hillaert en onze eigenste Ruben Wyns op CORE-stage van de UEFA/FIFA in het Zwisterse Nyon. Na tien intensieve trainingsdagen en een pak onvergetelijke ervaringen keerden ze huiswaarts met een pak huiswerk. Binnen enkele maanden komt er een vervolg op deze stage en zullen deze drie moeten kunnen aantonen dat ze verder zijn blijven groeien. Zo moeten ze bijvoorbeeld op verplichte Engelse les.   

Alen moest in Nyon bijvoorbeeld ook een plaatselijke wedstrijd leiden die vergelijkbaar was met onze tweede provinciale. En dit zonder oortjes en andere hulpmiddelen. Helemaal back to basic. Twee coaches werden tijdens deze stage ook aan Wesley gekoppeld, en dat waren niet de minste met de Britt Marc Clattenburg (fluitenier van de laatste EK Finale) en de Zweed Peter Fröjdfeldt.  

Een indrukwekkende stage niet alleen voor Wesley maar ook voor Ruben Wyns natuurlijk. Fier dat Soleo ook op dat niveau zich kan laten vertegenwoordigen. Met enkele foto’s werd aangetoond dat naast de vele uren per dag arbitrage ook tijd werd vrijgemaakt voor ontspanning.

Wesley had vervolgens nog een resem videobeelden meegebracht gaande van wedstrijdvoorbereiding tot diepere analyses van wedstrijdsituaties en teamwork. ‘Bring the game home’ kwam enkele keren terug waarin het voetbal en het spelletje centraal moet blijven staan en zeker dient meegenomen te worden in de arbitrage.

De interactie met de aanwezigen was bijzonder aangenaam en de tijd vloog werkelijk voorbij. In een open en constructieve sfeer was er tevens respect voor ieders niveau. Iedereen kon vrijuit zijn mening geven, arbitrage is niet altijd zwart/wit en blijft voer tot discussie geven.

Ook de VAR, hot tegenwoordig, passeerde even de revue. De aanwezigen genoten met volle teugen van het eerste gastoptreden van Wesley bij een vriendenkring, want buiten een visite op een van de beginnelingencursussen was hij dus aan zijn proefstuk toe. En dat deed hij met verve.

Lovende reacties waren dan ook volledig op zijn plaats. Via deze weg bedanken we Wesley nog eens voor zijn komst naar Soleo en wensen hem verder alle succes toe. We blijven zijn prestaties nu meer dan ooit op de voet volgen. We zien hem graag over enkele jaren terug met een nieuwe bagage aan ervaring en avonturen uit het buitenland! Succes Wes!

In ons fotoalbum werden alvast enkele foto’s toegevoegd >>