Opleiding clubscheidsrechters

OOK EEN OPLEIDING VOOR UW CLUBSCHEIDSRECHTERS?
Contacteer ons: secretariaat@ksoleo.be
Duur cursus: +- 1 uur
Verkorte basisopleiding reglementen 5vs5 & 8vs8

01-02-2018 K. Racing Emblem

14-03-2018 KVK Hooikt

11-04-2018 KFC Nijlen

Opgeleide clubscheidsrechters een meerwaarde

Als scheidsrechtersvereniging hebben wij vastgesteld dat er veel clubs zijn waar de wedstrijden van U6 tot en met U13 momenteel geleid worden door eigen jeugdspelers. Vaak krijgen deze jonge spelertjes een fluitje in de hand toegestopt en worden ze zonder enige uitleg op het veld losgelaten. Het is ons voorstel om hen te ondersteunen in hun vaak nog ondankbare maar  onschatbare taak.

Deze jeugdspelers zijn vaak nog vrij jong om al officieel scheidsrechter te worden en hebben vaak slechts een beperkte kennis van de reglementen, en hier willen wij hen en jullie als clubs ondersteunen.

Door deze clubscheidsrechters al een verkorte cursus en opleiding tot scheidsrechter te geven, zullen zij met veel meer kennis van zaken aan de slag kunnen gaan. En dit komt ook de leiding van deze wedstrijdjes zeker ten goede. Tevens hopen wij hun interesse te wekken om later eventueel door te stromen als officieel scheidsrechter. Dit kan perfect in combinatie met hun voetbalcarrière zodat ze geen hartverscheurende keuze dienen te maken.  

Ook voor u als club is dit uiteraard een voordeel aangezien de wedstrijden van de U6 tot U13 dan geleid kunnen worden door een eigen scheidsrechter die een opleiding heeft genoten. Uiteraard is het niet de bedoeling om hen al de volledige cursus met de 18 spelregels te geven, het zal een flinke afgeslankte versie zijn op maat van de wedstrijden die zij dienen te fluiten.  Enkele nuttige tips en raadgevingen die wij hen kunnen meegeven kunnen zij gebruiken om wedstrijden tot een goed einde te brengen. Op deze manier zullen zij sterker in hun schoenen staan om deze wedstrijden te fluiten waardoor ze het met plezier verder kunnen doen. De stap om later eventueel officieel scheidsrechter te worden is veel kleiner, en een goede basis is dan al aanwezig.

Aantal scheidsrechters in vrije val
Het aantal scheidsrechters is immers in vrije val. Het tekort is zelfs zo groot dat er momenteel niet genoeg scheidsrechters zijn om heel wat reeksen te bemannen en niet alleen in het jeugdvoetbal. Ook bij de eerste elftallen zullen de gevolgen in de komende jaren voelbaar zijn met geen assistent-scheidsrechters meer voor bepaalde reeksen. Dit probleem zal enkel groter worden als er geen concrete stappen worden ondernomen.

De clubs werden reeds aangespoord om door middel van een Referee Ambassador de nodige stappen te zetten. Met een vergadering in maart 2017 op de bondszetel waarop alle clubs uitgenodigd werden, werd de aftrap gegeven van bovenstaand project. 

Heeft uw club interesse in deze verkorte opleiding voor de clubscheidsrechters? Neem met ons contact op! Wij komen dan met een opleider langs om een heel beperkte basiscursus uiteen te zetten, nuttige tips mee te geven en waarbij wij hen een woordje uitleg verschaffen over wie wij nu precies zijn. (duurtijd +- 1u). Idealiter gaat deze cursus door voordat enkele clubscheidsrechters gaan fluiten zodat we deze op het terrein nog enkele raadgevingen kunnen meegeven al is dit geen verplichting, het kan ook perfect op een avond in de week.

 

Meer informatie nodig? Of wens je een datum te prikken voor een opleiding op jouw club?
Mail ons nu!
 secretariaat@ksoleo.be