Nieuws

Nieuwigheden en aanpassingen spelregels 2024-’25

Er zijn enkele nieuwigheden en aanpassingen in de spelregels voor het seizoen 2024- ’25. Zo zal er in samenwerking met DAZN gewerkt worden aan de communicatie tussen de VAR en de regisseur. Dit zal worden verbeterd. Zodat hij/zij – en dus de kijkers thuis – weet wat de VAR analyseert. 

 

In de Supercup tussen Club Brugge en Union zullen de VAR-beelden die op het VAR- scherm aan de scheidsrechter worden getoond, ook op de televisie getoond worden. Hierna wordt een evaluatie gemaakt voor dit eventueel door te trekken naar de rest van de competitie.

 

De belangrijkste wijziging in de spelregels is dat, zoals op het EK 2024, de aanvoerders het aanspreekpunt zijn voor de scheidsrechters om informatie te delen. De scheidsrechter zal op zijn beurt de aanvoerder informeren over belangrijke incidenten tijdens de wedstrijd. Enkel aanvoerders mogen – op een respectvolle manier – met de scheidsrechters spreken tijdens deze verduidelijking of de scheidsrechter op eigen initiatief om informatie vragen. Spelers op het veld, de bank of eender welke leden van de staf die de rol van de aanvoerder negeren en de scheidsrechter respectloos benaderen, zullen worden bestraft.

Het PRD benadrukt dat de scheidsrechters streng zullen optreden tegen onaangepast gedrag.

Tot slot wordt het reglement voor inlopende spelers bij een strafschop aangepast. Tot vorig seizoen moest de scheidsrechter bij de beoordeling of een speler al dan niet te vroeg het strafschopgebied inliep bij het nemen van een strafschop, alle spelers in de beoordeling meenemen. Voortaan moet de scheidsrechter enkel ingrijpen indien de inlopende aanvallende of verdedigende speler een impact heeft op een nieuwe doelpoging. Dit betekent dus dat er niet wordt ingegrepen wanneer een speler te vroeg inloopt, maar geen impact heeft op een mogelijke nieuwe doelkans onmiddellijk na een gemiste strafschop.

 

 

We kijken ernaar uit om deze vruchtbare veranderingen in de praktijk te zien gebeuren aankomend seizoen! We geloven dat dit een vooruitgang is voor het verloop van het spel.

Bron: RBFA app