“The only factor of succes is you” aldus gastspreker Wesli De Cremer

De laatste ledenvergadering van 2020 zit erop. Met een piek van 38 aanwezige leden lokte onze vergadering ook deze maand weer heel wat leden naar de digitale bijeenkomst. Onze ledenvergadering blikte terug naar het succesvolle spaghettifestijn dan afsloot met een opbrengst van ruim 1900 euro.

Onze nieuwjaarsreceptie kan op 8 januari 2021 niet doorgaan, maar we maken alvast wel de afspraak om die avond ook dan weer digitaal te verzamelen. Een praatcafé en een moment om digitaal te toasten op het nieuwe jaar, noteer zeker die datum al in je agenda.

Ook een vooruitblik op het weekend in maart. Of ze zal kunnen doorgaan is nog koffiedik kijken maar de belangstelling werd hopelijk wel voldoende aangewakkerd.  

Vanuit het Bureau Arbitrage viel er logischerwijs weinig nieuws te rapen buiten het feit dat de beginnelingencursus alvast opschuift naar 26 februari 2021.

Vervolgens was het tijd om onze gast aan het woord te laten. De 28-jarige, zoals hij zelf perfect omschreef trotse Brabander, en actief als semi-prof in 1A; Wesli De Cremer. Hij nam ons ondermeer mee in het leven van een scheidsrechter op het hoogste niveau in ons land in tijden van corona. Een bijzonder boeiende presentatie waar ook heel wat interactie werd gecreëerd met onze leden.

Zelf startte Wesli in het seizoen 2008-2009 en klom al vrij snel op naar het niveau waar hij nu vertoeft. Zijn passie en hobby heeft hij kunnen omzetten in zijn job, iets waar hij al snel zijn doelstelling van had gemaakt. Opstaan en gaan slapen met iets wat je graag doet, het is een droom die uitkomt zo verwoorde hij.

Gestart op een tornooi op vraag van zijn zus, en sindsdien de voetbal aan de kant geschoven en volledig ingezet op de arbitrage. Een sneltrein zette zich in gang en van de jeugd tot eerste provinciale ging het bijzonder vlot. Dan volgde een kleine dip waar hij een jaartje aan de top van de provincie bleef hangen. Een eerste tegenslag, een eerste dipje maar al snel kwam hij dat te boven met de promotie naar bevordering. Een dipje waarna hij zijn rug gerecht heeft en er vollembak opnieuw tegenaan is gegaan. Een tweede dipje volgde later bij de omvorming van de klassereeksen naar de amateurvorm zoals ze nu gekend is. Een overgang naar 1e amateur zat er nog niet meteen in, en diende hij even in tweede amateur te blijven. Opnieuw een klap, maar opnieuw opgestaan en zijn promotie naar 1B kunnen grijpen. En zo is hij verder op natuurlijke wijze doorgestroomd naar 1A.

Ook nu zijn er voor Wesli nog vele moeilijke en leerrijke momenten, zeker wanneer de wedstrijden moeilijker worden. Dat niet alles van een leien dakje loopt, is op ieders niveau, meer dan logisch en obstakels zijn er op ieders pad. Een van die obstakels de voorbije maanden kan zeker corona zijn. Zeker op ons provinciaal niveau, waar de meerderheid actief is, is het een bijzondere last om dragen zo bleek uit de interactie. Vele collega’s hebben het moeilijk in deze tijden en Wesli vertelde vervolgens hoe hij er op zijn niveau mee omgegaan is en tenslotte nog gaat.

Een periode van onzekerheid en Wesli reikte enkele tools aan om die te overwinnen. Uit de interactie bleek dat velen de motivatie niet vinden om toch nog actief te blijven, en met enkele simpele trukjes kunnen we in deze tijden elkaar wel nog steeds motiveren. Een simpele deelactie via sociale media of whatsapp kan een trigger betekenen om toch de loopschoenen aan te trekken. Op zijn persoonlijk vlak staat geen training gekoppeld aan geen wedstrijden, wat de druk toch aanzienlijk verhoogt om te blijven sporten. Mentaal is het dus een moeilijke periode waarbij hij zelf gebruik kon maken van een mental coach. Heel wat bezorgdheden kwamen op zijn pad, als semi-prof viel ook een deel van zijn inkomen weg. De focus blijven houden is dus belangrijk, en naast het sportief bezig blijven kon hij ook online technische sessies bijwonen met bijvoorbeeld het beoordelen van talrijke clips.

De groepstrainingen in Tubize maakten plaats voor individueel trainen. Iets wat ons lid Dirk Gilon vorige maand ook meegaf toen hij een inkijk gaf in zijn persoonlijke polar en refassist. De kantjes eraf lopen kan niet wat ze worden nauwlettend in de gaten gehouden via de Statsport en hun persoonlijke polar. Als semi-prof krijgt Wesli ook wekelijks een trainingsschema dat opgebouwd wordt in functie van zijn aanduidingen. Dagelijks dient hij dus zijn doelstellingen en opdrachten te vervullen. Hij projecteerde vervolgens een weekoverzicht en een voorbeeld van hoe zo’n individuele training er precies uitziet. Met regelmatige feedback van verschillende coaches en evaluatiemomenten speelt men ook in op de persoonlijke noden van elke scheidsrechter. Zoals ook Dirk aangaf vorige maand dienen er targets gehaald te worden, zoniet volgen er simpelweg geen wedstrijden.

Heel wat interessante vragen werden afgevuurd, zo werd de invloed besproken van de huidige coronamaatregelen zoals het afwezig blijven van publiek. Dat levert heel wat voor- en nadelen op. Een voordeel is dat spelers het voetbalspel puurder spelen en zich niet laten opjutten door publiek. De keerzijde van de medaille is dat bij de start het aanvoelde als oefenwedstrijden en het moeilijk was om de focus te houden.

Wesli gaf vervolgens een inkijk in wedstrijdvoorbereiding. Het gaat immers om meer dan enkel enkele uurtjes wedstrijd in een week tijd. Als scheidsrechter dienen ze zich wekelijks ook te laten testen op corona. Op wedstrijddagen volgt een meeting tussen alle scheidsrechters van de wedstrijd via Zoom, waar ze de instructies met elkaar overlopen. Carpool is deze dagen niet toegestaan en men maakt alleen de verplaatsing naar de club, waar men 1u30 voor aanvang toekomt. Sinds kort dient men ook geen kostuum meer aan te doen maar mogen ze in de KBVB training naar de wedstrijd gaan.

Na de wedstrijd worden ze op verschillende manieren beoordeeld. Het klassieke nazicht is op dat niveau al enige tijd veranderd. Zo worden ze door een extern bureau op de wedstrijdfases geëvalueerd. Men krijgt dan de feedback hoe ze in bepaalde situaties goed, aanvaardbaar of minder goed hebben gehandeld. Ook van de scheidsrechtersbaas volgt feedback. En zelf dienen ze binnen de 48u een zelfevaluatie te maken. Dirk Gilon liet vorige maand zien hoe hij dit doet aan de hand van de beelden waarover ze kunnen beschikken op refassist. Wesli heeft daarbij ook een grote hulp van zijn partner, die niet alleen een belangrijk klankbord is maar een echte steun en toeverlaat. Naast hun zelfevaluatie voeren ze ook een recovery training uit en start alles weer van voor af aan voor de volgende week.

Heel wat leden maakten ook de brug naar de VAR en hadden daar behoorlijk wat vragen rond. Uiteindelijk worden er in 1A behoorlijk wat juiste beslissingen genomen, voor de VAR stond dat cijfer al op 92%, met de videoref steeg dat naar 98%. De media staat natuurlijk enkel stil bij de mindere momenten, maar die zijn een absolute minderheid zo verduidelijken de cijfers.

In het derde en laatste onderdeel van zijn betoog bekeek hij de interne focus. Wie persoonlijke doelstellingen voorop zet en daar hard voor werkt, kan vooruitgang boeken. Zo maakte hij er een doelstelling van om zijn zwakkere schakels te versterken in tijden van corona. Het kan een opportuniteit zijn om eraan te werken, in zijn geval de beenspieren waar hij in normale tijden geen ruimte voor heeft om dit erbij te pakken. Veel van zijn collega’s maken ook gebruik om in deze tijden hun bovenlichaam te trainen wat hun persoonlijkheid ook versterkt.

Met de ijsberg illusie volgde een heel leerrijke afbeelding. Succes is immers als een ijsberg, de top dat zie je en ziet iedereen, maar wat er zich onder de zeespiegel afspeelt ziet immers niemand. Niemand ziet de discipline, de inspanningen die je levert, de toewijding, het doorzettingsvermogen, welke dingen die je opoffert, de teleurstellingen, … . Maar die zaken die je levert brengen je sowieso verder en maken je sterker om die trede hoger te gaan om een volgende level te kunnen bereiken. “The only factor of succes is you”, quote hij in een van zijn slides. Afsluiten deed hij met een quote van een van zijn grote voorbeelden; “The referee who wants to learn, finds a way. The other finds an excuse.”

Een vragenronde sloot zijn ruim ander halfuur durend gastoptreden af. In normale tijden hadden we Wesli uitvoerig in de bloemetjes gezet vooraan in De Komeet, nu hadden we een geschenkje in zijn mailbox bezorgt waar hij met zijn partner van kan gaan genieten. Wesli dankte Soleo alvast voor de uitnodiging en hoopt graag in de toekomst ook fysiek eens tot in Lier te geraken. Daar houden we hem natuurlijk graag aan.

Ook via deze weg willen we Wesli graag bedanken om tijd te hebben gemaakt in een overvolle agenda voor onze vriendenkring. Een fantastische presentatie heeft ons ongetwijfeld sterker gemaakt en tools aangereikt om deze harde tijden door te komen.

Zoals onze leuze het perfect verwoord; Arbitrage is immers onze passie!