In Memoriam: Jos De Ryck

Het Belgisch voetbal heeft een gepassioneerd man verloren. Op 30 november 2018 overleed Jozef De Ryck, na een slepende ziekte, op 64-jarige leeftijd. Jos bouwde een lange en mooie carrière uit binnen de KBVB en Voetbal Vlaanderen en was als geboren Lierenaar dus afkomstig uit onze provincie Antwerpen. Hoewel hij zelf geen scheidsrechter was, was de arbitrage hem zeer genegen, gedurende vele jaren was Jos ook lid van onze scheidsrechtersfamilie.  

Eind de jaren 70, begin jaren 80 leerde Jos Soleo kennen. Als toenmalig secretaris van TSV Lyra en inrichter van het alom gekende internationaal paastornooi kwam hij via Frans Nieuwejaers in contact met onze toenmalige voorzitter Walter Van Peborgh en secretaris Marcel Van Elshocht. Het werden jaren van goede samenwerking en intense vriendschap.

Archiefbeeld: Jos voerde regelmatig het woord op een van onze vele festiviteiten.

Zoals Jos het in ons 75-jarig jubileummagazine zelf verwoorde: “Hoewel we elk onze eigen weg opgingen mag ik Marcel nog steeds tot mijn beste vrienden rekenen. Zelfs als het ons eens niet voor de wind gaat, kunnen we wederzijds bij elkaar terecht voor steun of een luisterend oor. Marcel en Frans verdienen dan ook een speciaal woord van dank voor de jarenlange vriendschap en steun.”

Zijn woorden na ons 75-jarig bestaan zullen nog lange tijd bijblijven. “De eerste 75 jaar hebben bewezen dat een scheidsrechtersvereniging een absolute noodzaak was, is en zal blijven in onze huidige voetbalwereld.”

In 1996 werd Jos lid van het Provinciaal Comité Antwerpen waarvan hij later voorzitter werd. In september 2006 maakte hij de overstap naar het Uitvoerend Comité van de KBVB. Hoewel zijn taken zich de laatste jaren in diverse functies in Brussel hebben afgespeeld, verloor hij “zijn” Antwerpen nooit uit het oog. Sinds juni 2017 was hij zelfs derde ondervoorzitter van de KBVB. Ook het vrouwenvoetbal had een speciaal plekje in zijn hart; hij maakte jarenlang deel uit van de technische staff van de jonge Red Flames en zette zo mee het vrouwenvoetbal op de kaart.

Na een langdurige ziekte overleed Jos op 30 november in het UZA te Edegem. Koninklijke Soleo bied de familie en vrienden van Jos onze diepste blijken van medeleven aan.

De uitvaartplechtigheid zal plaats hebben op zaterdag 8 december 2018 om 10u00 in de Sint-Gummaruskerk te Lier.

Rouwbrief >>

overlijdensbericht Jos De Ryck
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op onze website en krijg een melding als er een nieuw bericht is geplaatst. Schrijf u in voor deze nieuwsmeldingen door volgend formulier in te vullen: