Nieuws

Een terugblik op gastspreker Jan Govaerts

Met meer dan 50 leden zat het zaaltje boven Brasserie De Valk behoorlijk vol. De grote interesse in onze gastspreker later op de avond was merkbaar. Na de ledenvergadering stonden alle ogen gericht op Jan Govaerts. Onze toekomstige voorzitter van wat we nu nog als provinciale scheidsrechterscommissie kennen, maar weldra wijzigt in Bureau Arbitrage Antwerpen. 

Na een uiteenzetting over zijn persoonlijke carrière, welke hem toch tot tweede nationale bracht en geregeld deed optreden als vierde man volgde een stukje educatieve opleiding. Met een aantal videobeelden bracht Jan reeds een schets wat er in de toekomst zoal verwacht zal worden met de nadruk op de overtredingen met de voeten vooruit. Een leerrijk moment voor velen die zo een inzicht kregen in de werking van het arbitragegebeuren op ons hoogste niveau in dit land.

“Geen Revolutie, wel Evolutie”

In het derde en laatste deel werden heel wat geruchten de wereld uit geholpen. Dat er hervormingen voor de deur staan, is reeds langer gekend, maar een echte paleisrevolutie is nog niet voor morgen. Geen revolutie, maar wel een evolutie zo klonk het. De provinciale scheidsrechterscommissie verdwijnt in zijn huidige vorm en valt onder het Bureau Arbitrage volgend seizoen. Enkel de voorzitter van de provincies zullen daarin zetelen. In Antwerpen verkoos onze toekomstig voorzitter zes opleiders die nog specifieke taken zullen meekrijgen om het bureau in onze provincie mee vorm te geven. Als kring zijn we verheugd dat met Kurt Ghielens ook iemand van onze kring werd uitgekozen, we wensen hem alvast in deze hervormde “commissielid” functie heel veel succes.

Een ingrijpende verandering is wel dat de grens naar nationale, die nu tussen eerste provinciale en bevordering lag, verdwijnt. Op termijn is het dus perfect mogelijk dat een scheidsrechter uit vierde klasse een wedstrijd komt leiden in de provincie (bijvoorbeeld na een blessure of mindere periode). Maar ook omgekeerd is het perfect mogelijk dat een scheidsrechter als beloning eens in bevordering aan de slag mag. De grens is dus verlegd naar tweede klasse waar de onderscheiding tussen het professionele voetbal en de amateurs gemaakt werd. Enkel wie top is zal nog in het betaald voetbal geraken.

Jan Govaerts zal dus als voorzitter van onze provincie met andere provincies deel uitmaken van een Bureau Arbitrage. Daar zal voornamelijk gestreefd worden naar uniformiteit. Zo zullen de fysieke testen op alle provincies gelijk worden afgestemd, en ook de opleidingen zullen professioneler aangepakt worden. Zo zullen de beginnelingencursussen worden georganiseerd vanuit het “Referee Academy” met “Instructors”. Het kan niet zijn dat een cursus in Antwerpen anders gegeven wordt dan in Limburg bijvoorbeeld, zo redeneert men. Aan de fysieke testen wijzigt er niet erg veel, behalve dat deze worden uitgebreid met een minimale fysieke inspanning voor de laagste assistent categorieën van onze provincie. Aan de theoretische testen verandert er dan wel iets meer, de 150 vragen die behoren tot de verleden tijd. Het blijven multiple choice  vragen maar specifieker gericht op spelhervattingen na bepaalde situaties. Moeilijker, maar wie het onder de knie heeft is er wel mee weg … . Zowel de fysieke, theoretische testen als de instructies voor het nieuwe seizoen zullen op één dag worden voorzien, ook de blokken naar Tongerlo worden vergoed.

Ook meteen een zichtbare aanpassing worden de benamingen van de verschillende categorieën. Ook hier wil men naar een eenvoudiger systeem dat over de verschillende provincies eenvormig is. Scheidsrechters uit 3 en 4e nationale worden 3N en 4N bijvoorbeeld, in de provincie 1P, 2P, 3P, … . Wat de voorbije seizoenen wat van de voorgrond verdween waren de A en B categorieën in elke reeks. Ook deze komen terug. Iemand met ambitie en die voldoet aan de normen om er te geraken zal dus in de A komen te zitten. Dit is niet leeftijdsgebonden. De A’s en de B’s dus zoals we ze in de volksmond kennen. Wie in de A zit zal aan meer voorwaarden moeten voldoen qua beschikbaarheid en trainingen. Wie tevreden is met zijn categorie zit dus goed als B.

De geruchten dat de grensrechters zouden wegvallen in de laagste provinciale reeksen werden van tafel geveegd. Hoewel het in andere provincies niet altijd het geval is blijft Antwerpen inzetten op assistenten tot in vierde provinciale. Vaste assistentenduo’s zullen kunnen blijven bestaan. Met een nieuw computersysteem dat zal instaan voor de aanduidingen zal dit nog verder uitgewerkt moeten worden. De tijd dat er uren werd besteed aan het aanduiden van matchen is verleden tijd, ze zullen grotendeels automatisch gebeuren. Zo zullen bijvoorbeeld vader en zoon bij de jeugd niet meer elk naar een uithoek van elkaar worden gestuurd maar bijvoorbeeld dichter bij elkaar en als het kan op dezelfde club aangeduid worden. Dat er al eens over de provinciegrenzen heen gaat gefloten worden is louter toekomstmuziek en zal zeker volgend seizoen nog niet toegepast worden. Maar dit is wel een idee dat speelt om in de toekomst te gaan gebruiken. Stap voor stap zal alles bekeken worden.

E-kickoff zal verderuitgebouwd worden de komende jaren zodat ook de verslagen van een nazicht er komen bij te staan. Op die manier bespaart men ook op verzending. In de maand mei start de communicatie vanuit de vernieuwde organisatie in verschillende stappen voor volgend seizoen. Zo zullen de normen voor de fysieke testen nog wel ten gepaste tijden worden vrijgegeven. Van de scheidsrechters en grensrechters verwacht men wel dat ze deze communicatie beantwoorden, zo zal er ondere andere gevraagd worden waar de testen zullen worden afgelegd. De keuze is er Gent of Tongerlo.

Jan Govaerts werd uiteraard niet met lege handen naar huis gestuurd. Via deze weg wensen wij hem nogmaals te bedanken voor de zeer boeiende uiteenzetting. De aanwezigen hadden nog heel wat vragen die van een gepast antwoord werden voorzien. Ook de rol van onze vriendenkring zal in de toekomst zo lijkt het onveranderd blijven.  Er werden heel wat kwakkels de wereld uit geholpen en hier en daar is er toch al heel wat duidelijk geworden, het doet ons met veel plezier en vol goede hoop uitkijken naar wat komen gaat. 

Uitgebreide fotoreportage >>

Verslag: Steven Bologne