Nieuws

Opleiding clubscheidsrechters met Soleo van start in Emblem

Een van de initiatieven om het steeds dalend aantal scheidsrechters een halt trachten toe te roepen is het opleiden van clubscheidsrechters. Door de clubscheidsrechters al een verkorte cursus en opleiding tot scheidsrechter te geven, hopen wij hun interesse te wekken om later eventueel een carrière als scheidsrechter uit te bouwen. Bij enkele andere kringen leverden zulke initiatieven toch al enkele kandidaten op voor de beginnelingencursus. Spelers kunnen perfect blijven voetballen en tegelijk officieel scheidsrechter zijn.    

Ook voor de clubs is dit uiteraard een voordeel aangezien de wedstrijden van de U7 tot U13 dan geleid kunnen worden door een scheidsrechter die reeds een korte opleiding heeft genoten. Hoe vaak gebeurd het immers niet dat een jonge speler een fluitje krijgt toegestopt, een veld krijgt toegewezen en zonder enige kennis een wedstrijd moet arbitreren.

Kon. Soleo werkt graag mee aan dit initiatief en op donderdag 1 februari 2018 werd zulk bezoek door onze vriendenkring georganiseerd in Emblem. Zo’n bezoek bestaat erin om een korte toelichting te geven bij de reglementen 5vs5 en 8vs8 door een opleider waarna de vriendenkring nog een toelichting kan geven dat er iets bestaat als een vriendenkring en een omkadering voor scheidsrechters in het algemeen. Een grappige insteek was er toen de vraag werd gesteld hoeveel een officiële scheidsrechter verdiend per wedstrijd en er als antwoord naar voor kwam “3 bonnetjes”. Laat dat nu net ietsjes meer zijn … .  

In Emblem werd de cursus gegeven aan 14 jeugdspelertjes die ondanks hun zeer jonge leeftijd, de jongste was 12 jaar!, al wedstrijdjes leiden binnen hun club. Soleo gaf bij monde van Steven Bologne een uitgebreide presentatie van de vriendenkring en hoe ze later effectief kunnen toetreden tot het officiële circuit.  

Aangezien tezelfdertijd de verantwoordelijke opleiders van het Bureau Arbitrage uitleg kregen omtrent de derde gewestelijke cursus (bij Soleo op 23/2) kon onze Frans Nieuwejaers zich niet in twee splitsen. Dirk Hertogs sprong in voor onze vriendenkring waarvoor ook via deze weg onze hartelijke dank. Dankzij een prima samenwerking weten deze jonge spelertjes alvast iets meer omtrent de reglementen en weten zowel de spelertjes als de club dat Soleo bestaat en er staat.

Leden die binnen hun club mensen kunnen aanspreken omtrent dit initiatief roepen we op om dit zeker te doen en hen in contact te brengen met onze kring. Clubs die zelf interesse hebben in zo’n clubbezoek mogen ons eveneens contacteren via secretariaat@ksoleo.be.

Het eerste clubbezoek van Soleo zit er hiermee op, laat dit de start zijn van meer. We bedanken via deze weg ook nog eens Piet Debacker, Walter Van Goubergen en Jean Van Heghe voor hun logistieke steun en positieve inbreng tijdens deze bijeenkomst.  

In het fotoalbum werden enkele leuke kiekjes toegevoegd, bekijk ze hier >>