Nieuws

Gwenda op stage in Tubeke …

Het damesvoetbal zit al enige tijd in de lift, en daar doen de prestaties van de Red Flames er zeker goed aan. Maar dames hebben niet alleen plaats als voetballer binnen de KBVB, ook als scheidsrechter zijn er al heel wat actief. Ook binnen onze Soleo hebben we momenteel nog drie dames onder onze leden die nog op de groene rechthoek rondlopen. Hannelore Onsea, Gwenda Gaublomme en Thalia Decoene. Toeval wil dat de twee eerstgenoemden begonnen in 2002, en dit jaar al 15 jaar actief zijn.

Sedert enkele seizoenen worden tal van initiatieven genomen om de dames onder onze scheidsrechters dichter bij elkaar te brengen. De dames van onze provincie zagen we wel vaker eens passeren op een of andere kerstmarkt, maar nu reiken de initiatieven veel verder dan een cursus of training.

Afgelopen weekend stond er zelfs een 2-daagse stage op de planning, dit samen met een Nederlandse en zelfs Luxemburgse delegatie. Plaats van gebeuren: Tubeke. Meerbepaald het Martin’s Red hotel. Dit hotel ligt op de site van het Belgian Football Center, het trainingscentrum van de Rode Duivels, maar ook van talrijke andere sportploegen van verschillende niveau’s. Naast de services op maat van sportlui, is het hotel zeker ook toegankelijk voor toeristen of zakenlui.

Op vrijdag 24 februari werd Gwenda dus samen met de vrouwelijke scheidsrechters en assistent scheidsrechters van de Development Group uit België en Nederland verwacht op een 2-daagse stage in Tubize. Van onze provincie was ook Sarah Glazemaekers present. Hannelore Onsea en Sharon Sluyts waren op wintersport.  

Een heel avontuur dus voor ons Gwenda, wij waren benieuwd naar haar ervaring en hierbij geven we ze graag het woord.  We zijn als vriendenkring bijzonder fier dat we op alle niveau’s kunnen bijdragen aan het Belgisch voetbal en wensen Gwenda alvast proficiat met deze knappe ervaring die ze heeft mogen beleven.  

Gwenda uiterst links, met Valerie Uyttersprot, Ilka Bosmans en Elke Dirickx

“Na de check-in vrijdag werd ons uitgelegd wat er van ons verwacht werd tijdens de wedstrijd die we later die avond gingen volgen. We kregen allemaal 5 tactische vragen van Dennis Moerman, trainer van eersteklasser Zulte Waregem bij de dames. De helft van de aanwezige dames werd gevraagd om de thuisploeg onder de loep te nemen, de andere helft de bezoekers. In teams van 2 werd ook wat gediscussieerd.”

“Om 19.30u was het de aftrap van de match in de Superleague tussen Anderlecht en Oud-Heverlee Leuven. Deze werd geleid door de Luxemburgse scheidsrechter Tania Morais en bijgestaan door de Waalse Berengere Pierart en de Nederlandse Nicolet Bakker. De KNVB vaardigde ook een 4e official af; Lizzy van der Helm, zij het niet officieel, maar gezien haar opleiding werd dit zo voorzien.”

“Door de tactische vragen werden wij uit onze comfort zone gehaald en werd er ook heel anders naar de wedstrijd gekeken dan dat je normaal al als scheidsrechter doet. Een 5-0 nederlaag voor OHL gaf de sterkte van Anderlecht zeker weer. De bespreking van de 5 tactische vragen was voor de volgende dag. Dus werd de avond rustig afgesloten in de bar van het hotel.”

“Zaterdag stond eerst de tactische bespreking van de wedstrijd op het programma. Het opzet was zeker niet om van ons tactische experts te maken want dat leer je niet uit 1 wedstrijd. Wel kan enige inzicht in tactiek helpen een match beter te lezen als scheidsrechter en dus te anticiperen op bepaalde spelfases, duels en zelfs mogelijke overtredingen.”

“Toen we deze tactische bespreking achter de kiezen hadden, was ons ontbijt ook voldoende gezakt om aan de training te beginnen. De opwarming gebeurde indoor op het kunstgras en werd geleid door de West-Vlaamse opleidster Kristien Oplinus. Nadien werd de groep opgesplitst in scheidsrechters en assistenten om de spurts af te leggen, gevolgd door de FIFA Fitness Test. Naast de lijn hield Marcel Van Elshocht een oogje in het zeil.”  

“Het namiddagprogramma bestond dan weer uit theorie. Cees Bakker, de oude scheidsrechtersbaas van de KNVB zoals hij zichzelf voorstelde, gaf het onderdeel ‘Law of the game’. Hij begon met te zeggen dat je de spelregels steeds in je sportzak dient te hebben zitten. Als je dan twijfelt, kan je het nakijken en mochten spelers het niet eens zijn, kan je hen steeds laten zien wat de regel juist zegt.”

“We bekeken vervolgens een aantal clips uit internationale wedstrijden die steeds een thema aanhaalden zoals een aanvaller die zich achter de doellijn bevond, overtredingen die buiten het speelveld worden begaan, bal al dan niet in het spel, … .”

“Vervolgens nam Kevin Blom, scheidsrechter uit de Nederlandse eredivisie én FIFA ref,  het woord. Zijn onderdeel ging over handspel. Ook hij had een aantal discutabele clips meegebracht uit de Nederlandse eredivisie.”

“De dag werd afgesloten door Kris Bellon, manager van het referee departement, met ‘whistling by the book <-> managing the game’. Waarin de nadruk werd gelegd op het aanvoelen (arbitreren) van een match en niet het louter theoretische fluiten. Hij had ook heel wat voorbeelden bij uit de nationale en internationale competitie.”

Kortom een boeiende, leuke maar toch ook vermoeiende 2-daagse!