Nieuws

Wanneer is een terrein onbespeelbaar?

Met de huidige barre weersomstandigheden sneeuwt het afgelastingen. Alle wedstrijden op zaterdag werden in Antwerpen alvast afgelast. Voorlopig gaan alle wedstrijden van eerste elftallen op zondag nog wel door, en daar beslist de scheidsrechter voorlopig ter plaatse.

We doen er volgens ons goed aan om toch nog eens alle regeltjes en criteria op te halen die ertoe kunnen leiden een terrein onbespeelbaar te verklaren.

Onbespeelbaar speelveld

Een onbespeelbaar speelveld is een speelveld dat wegens de weersomstandigheden niet kan gebruikt worden (sneeuw, vorst, modder, regen, mist).

De scheidsrechter kan een wedstrijd uitstellen of staken wanneer:

a. bij sneeuw
• de lijnen onzichtbaar zijn.
• gevolgd door vorst het speelveld gevaren oplevert.
• de sneeuw aan de bal kleeft zodat die onregelmatig wordt naar vorm en gewicht.

b. bij vorst
• bevroren waterplassen op het speelveld liggen.
• het speelveld harde, scherpe oneffenheden vertoont.
• de spelers hun evenwicht niet kunnen behouden.
• balcontrole onmogelijk is.

c. bij slijk
• de grond zo modderig is dat de spelers niet kunnen aanzetten. Een bal die niet botst of in het slijk blijft vaststeken, is geen reden om een speelveld onbespeelbaar te verklaren.

d. bij regen
• een grote oppervlakte van het speelveld overstroomd is en de bal op die plaats de grond niet raakt.
• onvoldoende zichtbaarheid optreedt.

e. bij mist
• de zichtbaarheid onvoldoende is:
– voor wedstrijden van eerste ploegen heren in hogere afdelingen behoort het uitsluitend tot de appreciatie van de scheidsrechter de wedstrijd aan te vangen of te staken.
– voor wedstrijden van lagere afdelingen en vrouwenwedstrijden moet de scheidsrechter van op de doellijn van het midden van het ene doel het andere doel kunnen zien. In tegengesteld geval moet de wedstrijd worden uitgesteld of gestaakt.

Bij “Onbespeelbaar speelveld” mag men uitwijken naar een ander speelveld.

Wanneer het speelveld vóór aanvang van de wedstrijd onbespeelbaar wordt verklaard, kan de bezochte club de wedstrijd doen spelen op een van haar andere door de bond goedgekeurde speelvelden, voor zover dit binnen een straal van 5 km gelegen is van het onbespeelbaar speelveld en dit speelveld geen speciaal schoeisel vereist.

Wanneer het hoofdspeelveld dreigt te worden beschadigd door de weersomstandigheden, wat bijgevolg de tijdens het weekend in de installaties geplande wedstrijd van de eerste ploeg in het gedrang zou kunnen brengen, mag de thuisclub eenzijdig beslissen de wedstrijden van de andere categorieën te doen spelen op een door de bond goedgekeurd bijveld, gelegen binnen een straal van 5 km rond het hoofdspeelveld. Indien dit bijveld een speelveld in kunstgras is, kan de bezoekende ploeg niet verplicht worden in te gaan op deze wijziging.

Een speelveld dat én onbespeelbaar én ongeschikt is, zal door de scheidsrechter enkel onbespeelbaar verklaard worden.

In geval van wedstrijden gespeeld op kunstgras: Behalve ter gelegenheid van wedstrijden voor eerste ploegen van het Prof Voetbal moet de scheidsrechter tot afgelasting van een wedstrijd of de stopzetting ervan beslissen indien:

bij sneeuw:

de sneeuw het kunstgrasveld bedekt, waardoor het volgens de gebruiksvoorwaarden van de fabrikant, die aan de scheidsrechter dienen getoond te worden, verboden is ervan gebruik te maken.

bij vorst:

een temperatuur bereikt wordt die lager ligt dan deze toegestaan voor het kunstgrasveld in de gebruiksvoorwaarden van de fabrikant, die aan de scheidsrechter dienen getoond te worden.

OPGELET! Een onbespeelbaar terrein is niet hetzelfde als een ongeschikt terrein!

Ongeschikt speelveld

Op een ongeschikt speelveld mag niet gespeeld worden.

Een speelveld is ongeschikt indien:

a. een hindernis zich op het speelveld of op minder dan 3 meter van de buitenlijnen van het speelveld bevindt.
b. de doellijnen, de zijlijnen, de middenlijn, de doelgebieden, de strafschopgebieden, de hoekschopgebieden of de middencirkel niet of onvoldoende afgebakend zijn of de punten in deze gebieden niet aangeduid zijn.
c. de lijnen uitgevoerd zijn in de vorm van greppels of met verboden producten.
d. de doelen of doelnetten ontbreken of stuk zijn en niet hersteld kunnen worden.
e. één of meerdere hoekvlaggen ontbreken bij aanvang van de wedstrijd.

Bij “ongeschikt speelveld” mag men niet uitwijken naar een ander speelveld.